T. 0031 (0)23.5317060 | Print page

Ede Marktplein

invited competition 1st prize

Project:
Market Square
Location:
Ede
Designers:
Hilke Floris
Ronald Bron
Marike Oudijk
Jan Houweling
Partners:
SmitsRinsma
Client:
Municipality of Ede
Size:
6800 m2
Square, street and quay
Year of design:
2017
Status:
completed
Photography / illustration:
Lukas Kukler
Link:
Download:

From Market Square to ‘Overtuin'
The municipality of Ede and the DOE Foundation gathered ideas from the residents of Ede for the redevelopment of the Marktplein. Subsequently a competition was written to translate these ideas into a design. This competition consisted of three rounds, in which the votes of the people of Ede were decisive. In this way, the population of Ede was given the opportunity to choose its own square.

Strengthening the identity of Ede
The centre used to have a green and village like character. Large trees and hedges were everywhere. This historic green character is the inspiration for the renewal of the Market Square. New, modern Overtuinen - detached gardens across the road - with hedges and trees are being introduced. These, with their leafy character and their recreational function, refer to the Overtuinen of the former hotel ‘Hof van Gelderland'.

The ideas presented form the basis
The large open space of the Market Square is delineated with the planting of the natural gardens and small-scale spaces are created. There is space for various functions and activities, such as the market, small-scale events, terraces and games, both on the square and in the Overtuinen. In addition, many of the functions and activities mentioned by the Edese population have been made possible. Over time, the interpretation of the Overtuinen can change and move with the wishes of the population of Ede.

Anchored in centre and surroundings
With the Overtuinen a series of green spaces is created: from the Veluwe via the City Park and the Oude Kerkplein to the Market Square. The green Overtuinen are complementary to the built square wall on the south and east sides. Large trees provide a pleasant spatial effect and introduce a human size, so that the space feels comfortable. The planting reduces the wind, thus creating sheltered and sunny places to stay.

The many passageways between the Overtuinen provide inviting connections between the Market Square and the adjacent streets. The Market Square will become a green village square: a cozy place for meeting and activity.

The design
The Overtuinen are slightly raised and surrounded by hedges. They feel like a place of their own. There is a good view of the square and the trees get sufficient space for their roots. The trees are exactly on the columns of the parking garage so that the existing construction is able to support them. The Overtuinen open up to the center of the square with hedges, plant borders and long sitting edges. From these sitting edges there is a beautiful view of the other Overtuinen, the square and the church.

Small water fountains have been laid out in the square, which will be used a lot by children and thus provide extra vitality.

The existing kiosks and a new kiosk, are included in the design of the Overtuinen. They have sheltered terraces that are positioned perfectly towards the sun.

The façade lighting of the existing buildings on the Marktplein has been maintained. The light of the large light poles has been toned down to shine less brightly and the new trees have been attractively illuminated. Atmospheric lights in the square floor near the water fountains provide intimacy in the evening.