T. 0031 (0)23.5317060 | Print page

Poeldijk De Kreken

Project:
urban framework, urban plan phase 3, visual quality plan
Location:
Poeldijk
Designers:
Mark van Rijnberk
Raquel van Donselaar
Client:
Ontwikkelbedrijf De Westlandse Zoom
Size:
27,7 ha., ca. 650 dwellings
District
Year of design:
2015
Status:
in progress
Link:
Download:

The plan Poeldijk De Kreken (The Creeks) is part of a series of development locations in the Westland area developed by Ontwikkelbedrijf De Westlandse Zoom (OBWZ), a collaboration between area developer BDP and the municipality of Westland. The 27,7-hectare planning area is located on the outskirts of Poeldijk and is bordered by the Paul Captijnlaan and the Nieuweweg.

Robust framework
HOSPER designed a robust framework within which approximately 650 homes can be built in the future. The framework consists of a rural romantic park around the old Creek Zone, an ancient watercourse and recognizable relic that will form the heart of the plan.

In addition, HOSPER designed a challenging, sturdy green zone around the sound barrier along the Paul Captijnlaan. The sound barrier and the creek park are connected by a green wedge that continues as a slow traffic route to the existing village. The network of waterways makes for more diversity in both the public space and in the housing and plot supply.

The plan has three different living environments;
1 - village living following the neighbourhoods around the existing village,
2 - rural plots along the Nieuweweg and the creek in line with the current plots,
3 - suburban living with a touch of ‘Hague chic' in the rest of the plan.

Poeldijkerhout
For the village-like neighbourhood between the Creek and the existing village a pilot urban plan was designed. The final plan will be worked out by the developer of the housing project. However, the street pattern and public space design will be established based on the pilot plan.

Visual quality
To direct the development by the market in the right direction HOSPER has developed a visual quality plan for the architecture of the first construction fields. In this visual quality plan the envisioned village-like residential environment is translated into an architecture style which is especially inspired by pre-war architectural styles such as late 19th century neo-styles, thirties-style architecture and garden village architecture.

During an information evening with residents and other interested parties, the plans were discussed at length. Additionally, together with the attendees, HOSPER searched for desired functions and use in the green zones.