T. 0031 (0)23.5317060 | Print page

Zutphen IJssel Quay

Project:
public space and road and water infrastructure
Location:
Zutphen
Designers:
Ronald Bron
Marike Oudijk
Mark van Rijnberk
Femke Peters
Hanneke Kijne
Partners:
Ministry of Waterways and Public Works + Delta Program Rivers
Water Board Rhine and IJssel
province of Gelderland
National Heritage Board
DG Groep
Shinsekai Analysis
Roelofs
Nepocon
Client:
municipality of Zutphen
Size:
3 ha.
Square, street and quay
Year of design:
2013-2016
Status:
in progress
Photography / illustration:
illustrations
Lucas Kukler
Download:

City on the River and Room for the River
Commissioned by the municipality of Zutphen HOSPER designed a plan for the IJssel quay, the Groenmarkt square and the Marspoortstraat in which the spatial perception of the river and quay is improved. Existing and new qualities are connected with each other and with the city.

The project is part of the Delta Program "Room for the River". This means that the redevelopment not only involved the town of Zutphen, but also the province of Gelderland, the Ministry of Waterways and Public Works, the National Heritage Board and the Water Board Rijn and IJssel. In addition this broad team insured that the design is well connected to the cultural and historical values. To make sure that the designed solutions provide a pleasant living environment an open planning process has been used to extensively involve residents, business owners and various interest groups (cyclists, trees foundation, homeowners' associations, historical society, shopkeepers association, etc.) in the discussion and debate.

The required river widening will be done in the area of ​​railway bridge, IJsselmeer Pavilion and Marspoortstraat. Part of the quay will be excavated and replaced with river stairs and a large boardwalk (160 m). These measures create space for the river and make the environment of the IJsselmeer Pavilion into a robust vertex ("bastion"), which refers to the historic fortress. By introducing river stairs and a boardwalk the river can be experienced by residents and visitors. The boardwalk is both a dock and a bicycle and pedestrian connection to the new Noorderhaven.

Following the initial construction of the monumental IJsselfront the new dike will be lined with a row of elm trees. They will be planted on the inner dike slope. Between the vertex of the Bult van Ketjen and the vertex of the IJsselmeer Pavilion, the entire bottom dock will become free of cars. All existing parking spaces will disappear and be compensated in a new parking garage at the train station.

The bottom dock gets a bike path and green stages (raised grass areas with sitting edges). These provide a relaxing quality and accentuate the length of the river and the IJsselfront. The current kiosk, blocking the line of sight from the Marspoortstraat to the wharf and the floodplains, will be removed and a new kiosk will be built outside the line of sight.

Berkel Mouth
The Berkel weir will be included in the new quay by adding a new bridge, boardwalk and stairs, thus creating a better connection between the northern and southern IJssel quay and making the Berkel Mouth better accessible.

The green on the bottom dock contrasts with the stone of the historical inner-city and the rougher floodplains, just as the green fortress fields did in the past. By adding green a connection is created between the Vispoorthaven and the Noorderhaven. In addition, because opposite poles attract each other, the connection with the inner-city will be strengthened.

Groenmarkt and Marspoortstraat
In the inner city, the Groenmarkt will be redeveloped with more residential quality and fewer parking spaces. The historic "flowing" lines of granite cobblestones will return, as well as the different stone pavements in front of the private houses. The Marspoortstraat will be paved in brick, in line with its nineteenth-century surroundings.